بحث امامت و رهبرى از جمله مباحث مناقشهبرانگیز در میان مذاهب اسلامى است. این بحث در این کتاب به گونهاى مطرح شده که براى یک مسلمان غیرشیعى نیز مفید و مؤثر است، زیرا همچون سایر آثار استاد شهید مطهرى از روح علمى و انصاف و واقعبینى برخوردار بوده و از تنگنظرى و تعصب بیجا به دور مىباشد. از جمله عناوین این کتاب مىتوان به این عناوین اشاره کرد: معانى و مراتب امامت، بررسى کلامى مسئله امامت، امامت در قرآن و حدیث. یکى از محاسن و مزایاى این کتاب، پرسش و پاسخهاى موجود در پایان هر جلسه سخنرانى است که مباحث مطرح شده را مصداقىتر نموده و زوایاى پنهان آن را از طریق پاسخهاى روشنگر استاد مطهرى آشکار و نمایان ساخته است.
انگیزه استاد شهید از نگارش این کتاب ، بیشتر رفع شبهات و نمایاندن انحرافات فکری ای بوده است که در آن زمان توسط برخی گروه ها اعم از مذهبی و غیر مذهبی تبلیغ می شد ، و البته این شبهات و انحرافات ، اختصاص به زمان خاصی ندارد و در هر زمانی می تواند مطرح باشد.
این کتاب همچون دیگر آثار استاد شهید از بیانی ساده و روان و نثری شیوا برخوردار است ، و شاید از آن جهت که استاد عنایت داشته اند که این کتاب برای اقشار بیشتری قابل استفاده باشد ، سادگی و روانی عبارات بیشتر رعایت شده است هم چنین چنان که از نام این کتاب بر می آید ، مطالب این کتاب در بیشتر موارد به اختصار بیان شده اند تفصیل اکثر این موارد را در دیگر آثار آن بزرگوار باید جستجو کرد.
امامت و رهبری مجموعهای است دربرگیرنده شش سخنرانی استاد شهید آیتاللّه مرتضی مطهری درباره «امامت». بحث امامت در انجمن اسلامی پزشکان بعد از شش جلسه مذکور نیز ادامه داشته است ولی نه در اصل امامت بلکه درباره شبهاتی که در زندگانی برخی ائمه علیهمالسلام در اذهان موجود است مانند «صلح امام حسن علیهالسلام»، «مسئله ولایت عهدی امام رضا علیهالسلام» و «علت قیام نکردن امام صادق علیهالسلام در حالی که زمینه ظاهرا مساعد بود». این بحثها به همراه بحثهای دیگری از استاد شهید که از همین سنخ میباشند کتاب سیری در سیره ائمه اطهار علیهمالسلام را تشکیل دادهاند